Start de symptomencheck

Veelgestelde vragen

Hoe werkt testen?
Hoe werkt testen?
Als je bij de GGD komt voor een consult over een mogelijke beginnende hiv-infectie, zal de arts eerst een gesprek met jou aangaan. Zo kan hij/zij goed inschatten hoe groot de kans is dat je inderdaad een beginnende hiv-infectie hebt. Hierna volgt een hiv-test met een combotest. De meeste hiv-infecties kunnen met deze test gewoon worden opgespoord. Het kan zijn dat je net te vroeg bent, waardoor de combotest een hiv-infectie nog niet kan aantonen. Wanneer de arts aan de hand van jouw verhaal en symptomen toch denkt dat je misschien een hiv-infectie hebt, zal hij/zij met jou bespreken welke andere mogelijkheden er zijn om dit te testen.

Wordt er bij de combinatietest of een vervolgtest hiv bij jou gevonden, dan stuurt de GGD je meteen door naar een hiv-behandelcentrum in de buurt. Dit is meestal een afdeling in een van de grotere ziekenhuizen in de regio. Je kunt zo snel mogelijk met de behandeling beginnen. Nog even wachten kan, maar wordt afgeraden. Snel beginnen met behandelen is beter voor je gezondheid en zorgt er voor dat je eerder een ondetecteerbare viral load hebt, zodat je het virus niet aan anderen kunt doorgeven.
Geen symptomen
Geen symptomen
Heb je wel risico gelopen maar geen symptomen die wijzen op een beginnende hiv-infectie? Laat je sowieso 6 weken na de risicovolle seks testen op hiv, want een deel van de mensen die hiv oplopen ervaart geen klachten.

Laat je 2 tot 4 keer per jaar testen op hiv en soa's, afhankelijk van hoe vaak je seks hebt.
Hoe voorkom ik hiv
Hoe voorkom ik hiv
Je kunt jezelf beschermen tegen hiv door:

1. PrEP te gebruiken. Lees alles over deze hiv-preventiepil op mantotman.nl/prep

2. Condooms en glijmiddel te gebruiken. Dit verkleint ook de kans op soa's. Condooms beschermen in principe goed tegen hiv, maar een condoom kan wel scheuren of afglijden of kan beschadigen doordat het te lang is gebruikt.

3. Seks te hebben met partners die hiv-positief zijn met een onmeetbare viral load. Succesvolle behandeling van hiv zorgt ervoor dat het virus niet meer kan worden doorgegeven. Overdracht van hiv gebeurt in vrijwel alle gevallen tijdens seks met iemand die zelf niet weet dat hij hiv-positief is.

4. PEP: dit is een (vrij zware) kuur die als een soort morning-afterpil geldt voor hiv-infecties. Een PEP-kuur wordt alleen voorgeschreven wanneer je werkelijk risico hebt gelopen op hiv. Je moet PEP direct na je risicovolle seks aanvragen bij de GGD of eerste hulp. De kuur is zwaar en gaat van je eigen risico af. PEP is er dus alleen voor noodgevallen.
Hoe lang moet ik wachten met testen?
Hoe lang moet ik wachten met testen?
Hiv kan vanaf 2 weken na infectie worden aangetoond met een combinatietest (vierdegeneratie-Ag/Ab-hivcombotest). Zowel de GGD, Man tot Man Testlab als je huisarts gebruiken standaard deze test. Soms duurt het langer voordat hiv kan worden aangetoond. De GGD kan advies geven over wanneer je opnieuw moet testen.
Waar kan ik laten testen?
Waar kan ik laten testen?
Mannen die seks hebben met mannen kunnen zich gratis laten testen op hiv en soa's bij de GGD. Het budget en de capaciteit die de GGD'en hiervoor hebben is beperkt. Vaak kun je sneller terecht bij je huisarts. De kosten van het consult, de tests en eventuele behandeling via de huisarts worden afgetrokken van het eigen risico van je zorgverzekering.

Val je niet onder één van de risicogroepen die bij de GGD gratis kunnen worden getest, dan is je huisarts de beste optie. Je kunt ook een thuistest doen. Via https://soatest.advies.chat/ ontdek je welke optie voor jou de beste is.
Privacy & cookie statement
Sluiten