Next

Voor Jake (30) kwam hiv als een totale verrassing

Voor zover Jake wist, liep hij geen risico op hiv. De symptomen die hij ervoer waren voor hem dan ook geen reden om aan een beginnende hiv-infectie te denken. De diagnose viel hem dan ook rauw op het dak: "Ik raakte in een soort shock."

“Ik zag mezelf niet als iemand die risico liep op hiv. Ik ging niet naar seksfeestjes of gay sauna’s en ik selecteerde mijn sekspartners aan de hand van een beeld dat ik van ze had over hun seksleven.

Griep

In de drie maanden na mijn vorige hiv- en soatest – die negatief was - had ik ook steeds condooms gebruikt als ik seks had.* Hierdoor deden de symptomen die ik had me helemaal niet aan hiv denken. Ik had een paar dagen heel hevige koorts, af en toe diarree, ik was snel moe en ik had ongewoon heftige katers na een avondje uitgaan. Soms werd ik 's nachts wakker badend in een bed vol zweet. Een flinke griep, dacht ik. Ook had ik een schimmelinfectie op mijn handen. Daarvoor ben ik naar de huisarts gegaan. Die zei: "oh dat is niet besmettelijk hoor je hebt gewoon even een laag afweersysteem”.

Ontkenning

“Ik kwam er dus pas achter dat het hiv was toen ik voor mijn driemaandelijkse soatest naar de GGD ging. Toen de arts zei dat mijn test niet goed was, dacht ik eerst dat de test mislukt was. Maar dat bedoelde hij niet. Ook toen hij duidelijk maakte dat de test aangaf dat ik hiv heb, wilde ik het niet geloven. De test was vast verwisseld, zoiets moest er gebeurd zijn. Toen ik later bij de GGD een tweede test kreeg die ook weer positief was, drong het pas bij me door: ik heb hiv.

Ik raakte in een soort shock. Natuurlijk wist ik al lang dat hiv geen doodsvonnis meer is. Ik wist ook al dat je door behandeling je virus niet meer kunt doorgeven aan anderen en dat je een met één pil per dag een heel normaal leven kunt lijden. Toch geloofde ik niet dat dit ook voor mij zou gelden. ‘Die pillen zullen bij mij wel niet aanslaan’, dacht ik.

Drie weken zonder medicijnen

Ik heb drie weken gewacht met behandeling, want ik stond nog ingeschreven bij mijn ouders op de ziektekostenverzekering. Ik wilde niet dat zij het wisten, dus heb ik eerst een eigen verzekering afgesloten. Die drie weken waren een zware periode voor me. Ik voelde me ziek en walgelijk. Van mijn internist mocht ik seks hebben zolang ik een condoom gebruikte en me niet liet pijpen. Maar zin in seks had ik helemaal niet in die periode.

Toen ik dan toch begon met medicijnen slikken voelde ik me meteen beter worden, alsof die pil iets magisch was. Ik voelde hoe het virus onderdrukt werd en ik weer gezonder werd. Nadat het virus teruggedrongen was tot ondetecteerbaar** kwam mijn zin in seks ook weer terug. Ik heb wel bijwerkingen gehad en heb een paar keer van pillen moeten wisselen. Maar dat hoort er nu eenmaal bij en nu slik ik gewoon elke dag een pil en voel me gezond.

Verwerken

Ik heb het er erg moeilijk mee gehad dat ik hiv heb, maar na verloop van tijd kon ik het beter plaatsen. Ik ontdekte dat wereldwijd 1 op de 6 homoseksuele mannen op een moment in hun leven hiv krijgt. Dat stelde me gerust, hierdoor voelde ik mij minder alleen. Ik weet dat er een stigma op hiv zit en zelf voel ik dat ook nog zo. Mijn ouders heb ik het nog altijd niet verteld. Zij zijn streng gelovig en komen uit een tijd waarin je mensen op tv dood zag gaan aan hiv/AIDS. Wie weet ga ik het later doen. Er is eigenlijk niets veranderd in mijn leven, dus ik vind het niet zo nodig. Maar een select clubje vrienden weet het wel en zij hebben me heel erg geholpen met het verwerkingsproces.

 

* Waarschijnlijk werd Jake kort vóór zijn test geïnfecteerd met hiv. De combinatiestest die de GGD gebruikt kan hiv aantonen vanaf ongeveer 2 weken na infectie. In uitzonderlijke gevallen duurt het langer voordat hiv aantoonbaar wordt via deze test.

** Behandeling van hiv zorgt ervoor dat het virus wordt teruggedrongen. Op een gegeven moment is het virus zo ver teruggedrongen, dat het niet meer meetbaar is in je bloed. Je hebt dan een ondetecteerbare viral load. Mensen met een ondetecteerbare viral load kunnen het virus niet meer doorgeven aan anderen (N=N, Niet detecteerbaar = niet overdraagbaar). Je kunt dan dus seks hebben met andere mensen zonder dat je het virus aan hen overdraagt.

 

Noot van de redactie

Omdat Jake graag anoniem wil blijven, hebben we een stockfoto bij zijn verhaal geplaatst.
Tekst: Arjan van Bijnen
Stockfoto: 123rf.com

Privacy & cookie statement
Sluiten