Previous

Marco (53) heeft hiv en is kerngezond

Marco is het toonbeeld van gezondheid. De 53-jarige ondernemer is fanatiek met sport bezig en voelt zich fit en vitaal. Hiv veranderde daar niets aan. "Het heeft eigenlijk geen invloed op mijn dagelijks leven."

“Ik heb heel veel gesport in mijn leven en doe dat nog steeds. Ik hockey fanatiek en ben zo’n 15 jaar geleden begonnen met bodybuilding. De combinatie van duursport en krachtsport en een afgemeten dieet maakt me extreem gezond. Je stimuleert je hele metabolisme op die manier, waardoor je beter slaapt, beter eet, je meer energie hebt. Bovendien heb ik nooit gerookt en drink ik vrijwel niet. Hierdoor ben ik eigenlijk nooit ziek.”

Hoge koorts

Toen Marco ineens wél een flinke griep had, viel dat dan ook meteen op. “Opeens had ik een paar dagen heel hoge koorts, bijna 41 graden. En ik voelde me steeds beroerder. Omdat het niet over ging ben ik naar de huisarts gegaan. Die heeft een aantal tests gedaan waaronder een hiv-test.”

De uitslag van die test was positief. Het was nauwelijks een verrassing voor Marco. “In zekere zin voelde het als een opluchting. Ik liep al een tijdje risico dus dan weet je dat het kan gebeuren. Na een paar dagen uitzieken ben ik in behandeling gegaan bij DC Klinieken. Die hebben me niet alleen aan medicijnen geholpen, maar ik heb bij hen ook een reeks voorlichtingsavonden bijgewoond. Je kreeg daar alle praktische en medische informatie over hiv. Dat heeft me enorm geholpen, ik ben volledig op de hoogte van wat ik heb.”

Nauwelijks invloed

“Tijdens die voorlichtingsavonden werd me ook gezegd dat het goed is om met anderen te praten over hiv. Maar ik vind dat niet nodig. Mijn partner weet het natuurlijk, maar verder niemand. Ik heb geen zin om emotionele toestanden, of het verdriet van anderen aanhoren hierover, geen medelijden of dingen moeten uitleggen aan mensen die niets van hiv afweten. Dat is niet omdat ik mijn hiv als een soort duister geheim zie. Maar het is gewoon iets wat heel weinig invloed heeft op mijn leven.”

“Ik ben er niet ziek van, de medicijnen geven me geen bijwerkingen, ik houd mezelf gezond. Mijn viral load was heel kort na de start van de behandeling al onmeetbaar, met een extreem hoog aantal CD4-cellen. (afweer wordt uitgedrukt in CD4-cellen per kubieke meter bloed. Onbehandelde hiv breekt CD4-cellen af, red.) Dus ondanks dat ik een chronische ziekte heb, ben ik nog altijd extreem gezond. Dat komt waarschijnlijk omdat ik heel gezond leef, maar ook omdat ik er snel bij was.”

N=N

Zelfs op zijn seksleven heeft het virus eigenlijk geen invloed. “Ik weet dat hiv voor veel mannen toch nog een taboe is, of dat ze er nog bang voor zijn. Als ik een date heb zeg ik dat ik PrEP gebruik.Dat voelt voor mij niet als een leugen want door mijn behandeling zijn ik en mijn sekspartner ook echt beschermd tegen hiv-overdracht.”

 

Noot van de redactie
Omdat Marco graag anoniem wil blijven, hebben we een stockfoto bij zijn verhaal geplaatst.
Tekst: Arjan van Bijnen
Stockfoto: Shutterstock
Privacy & cookie statement
Sluiten