volgende
vorige

Leven met hiv

Na de diagnose

De impact van hiv op je gezondheid is tegenwoordig gelukkig klein wanneer jij je laat behandelen. Behandeling bestaat uit medicijnen slikken en regelmatige controles in het ziekenhuis. Meestal hoef je maar 1 pil per dag te slikken. Mensen met hiv kunnen net zo lang leven als mensen zonder hiv. Hoe eerder je behandeling begint, hoe beter voor je gezondheid.

N=N
Behandeling van hiv zorgt ervoor dat het virus wordt teruggedrongen. Op een gegeven moment is het virus zo ver teruggedrongen, dat het niet meer meetbaar is in je bloed. Je hebt dan een ondetecteerbare viral load. Mensen met een ondetecteerbare viral load kunnen het virus niet meer doorgeven aan anderen (N=N, Niet meetbaar = niet overdraagbaar). Je kunt dan dus seks hebben met andere mensen zonder dat je het virus aan hen overdraagt.

Je staat er niet alleen voor
Ondanks deze positieve ontwikkelingen is de diagnose hiv voor veel mensen toch wel even schrikken. Gelukkig sta je er niet alleen voor. Je kunt praten met je arts, hiv-consulent of contact opnemen met de Hiv Vereniging. Zij organiseren ook allerlei activiteiten voor lotgenoten waar je deel aan kunt nemen. Het kan helpen om te zien hoe anderen hiv een plekje in hun leven hebben gegeven. Natuurlijk kun je ook bij een vriend of collega terecht voor steun. 

 

Privacy & cookie statement
Sluiten