volgende

Beginnende hiv

Herken de symptomen

Een hiv-infectie bestaat uit vier fases. Tijdens de eerste fase (de beginnende of acute infectie) is het virus het sterkst. Je afweersysteem bestrijdt het virus nog niet, waardoor het aantal virusdeeltjes in korte tijd naar een heel hoog aantal stijgt. Tijdens deze fase geef je het virus daardoor sneller door aan anderen. Veel schade aan je lichaam heeft het virus op dit moment nog niet kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat je een beginnende hiv-infectie vroeg herkent en zo snel mogelijk met behandeling start.

Lees meer over de vier fases  van een hiv-infectie op Mantotman.nl.

Hoe herken je een beginnende hiv-infectie?
Vaak kun je een beginnende hiv-infectie herkennen aan symptomen die lijken op een stevige griep of Pfeiffer. De symptomen gaan na enkele dagen tot maanden vanzelf over, maar de hiv-infectie blijft.

Symptomen van een beginnende hiv-infectie beginnen niet direct wanneer je het virus oploopt, maar 10 dagen tot enkele maanden daarna. Dus als jij onbeschermde seks* gehad hebt en je voelt je de dag erna meteen ziek, dan is dat geen hiv-infectie. Vanaf 10 dagen na onbeschermde seks moet je bij symptomen rekening houden met een beginnende hiv-infectie. 

Heb je onbeschermde seks gehad maar krijg je geen symptomen? Laat je dan na ongeveer zes weken testen op hiv. Je merkt namelijk niet altijd iets van een hiv-infectie.

* seks zonder bescherming door condoom, PrEP of ondetecteerbare viral load van je partner

Meest voorkomende symptomen van een acute hiv-infectie

Koorts
 
80%-90%
Moeheid of ziek voelen
 
70%-90%
Huiduitslag
 
40%-80%
Spierpijn of gewrichtspijn
 
50%-70%
Keelontsteking
 
50%-70%
Gezwollen lymfeklieren
 
40%-70%
Hoofdpijn
 
32%-70%
Aanhoudende diarree
 
30%-60%
Nachtzweten
 
50%
Zweertjes in de mond
 
10%-20%
Zweertjes op de geslachtsdelen
 
5-15%

Heb jij onbeschermde seks gehad en nu deze symptomen? Dan zou het kunnen dat je een acute hiv-infectie hebt. Doe de Symptomencheck voor advies!

Doe de symptomencheck voor advies

Privacy & cookie statement
Sluiten