Next Previous

Boris (32) dacht dat hij symptomen van hiv had

Keelpijn, witte vlekken in je mond en algehele malaise. Het zou zo maar eens hiv kunnen zijn. Maar dat hoeft niet. Boris (32) kwam er met de schrik vanaf.

Het is goed om alert te zijn op de symptomen van een beginnende hiv-infectie. Zo kun je er zelf voor zorgen dat je op tijd getest wordt. Heb je inderdaad hiv, dan kun je snel beginnen met de behandeling. Hierdoor blijft je gezondheid goed en kun je het virus al snel niet meer doorgeven aan anderen.
 
Maar natuurlijk kunnen symptomen zoals koorts, keelpijn en gezwollen lymfeklieren ook heel goed op iets anders wijzen. Boris kreeg de schrik van zijn leven toen zijn huisarts hem vertelde dat hij misschien wel een beginnende hiv-infectie had.
 
Ziek
Boris was niet voor niets bij zijn dokter op bezoek. “Ik voel me erg verrot, had een zere keel en er zaten allemaal witte vlekken in mijn mond. Nou, dat had ik nooit eerder gehad dus na een paar dagen ziek thuis besloot ik toch maar even langs de dokter te gaan.”
 
“Die keek in mijn keel , checkte wat zaken online en vertelde me daarna nogal tactloos dat die witte plekken wel eens konden wijzen op een hiv-infectie. Mijn huisarts is homo, heeft veel homoseksuele patiënten en weet ook dat ik het met mannen doe. Vandaar waarschijnlijk dat hij zo snel aan hiv dacht. Maar ik was daar totaal niet op voorbereid.”
 
Schrikken
“Ik schoot gelijk in paniek. Alle dates van de voorgaande tijd spookten door mijn hoofd. Bij mijn weten had ik helemaal geen onbeschermde seks gehad. Zou ik dan toch iets over het hoofd hebben gezien? Huilend belde ik mijn vriend op. Die schrok zich ook een ongeluk. Want ja, je huisarts zegt dit niet voor niets...” “Uiteindelijk bleek de paniek voor niets. De hiv-testuitslag was negatief. En die
vlekken in mijn mond? Die bleken na een aantal testjes te horen bij eenbehoorlijke keelontsteking.”
 
 
Noot van de redactie
* Omdat Boris graag anoniem wil blijven, hebben we een stockfoto bij zijn
verhaal geplaatst.
Tekst: Arjan van Bijnen
Stockfoto: 123rf.com
Privacy & cookie statement
Sluiten